01. January 2048 - 4:00 till 11:00
Share it on:

Bloedmaan kijken 1 januari 2048 | Schrieversheide | Wednesday, 01. January 2048

Woensdag 1 jan 2048 is in heel Nederland een bijzonder natuurverschijnsel zichtbaar dat de naam 'superbloedmaan' draagt. Het klinkt even angstaanjagend als intrigerend. Dat schreeuwt dus om tekst en uitleg.
De superbloedmaan, wat is dat?
Het is een combinatie van twee natuurverschijnselen: de 'bloedmaan' en de 'supermaan'. Men spreekt van een bloedmaan als er een totale maansverduistering plaatsvindt. De maan kleurt dan rood doordat zonlicht door de dampkring wordt afgebogen en op de maan valt. De andere term, supermaan, gebruiken we wanneer de maan extra dicht bij de aarde staat. Dat gebeurt vrijwel elke maand maar is in Nederland maar zo'n drie keer per jaar zichtbaar. Als de twee natuurverschijnselen op hetzelfde moment plaatsvinden, heet dat een superbloedmaan.

Is het verschijnsel bijzonder?
Dat kan je wel zeggen, ja. De laatste keer dat de bloedmaan en de supermaan samen in Nederland te zien waren, was in 2015. Een 'gewone' maansverduistering is al vrij bijzonder. De eerstvolgende is in 2019.

*** laat kan ik de superbloedmaan woensdag zien?
Als je er vanaf het begin bij wilt zijn, zul je de nacht moeten doorhalen. Om 04:52 begint de gedeeltelijke verduistering namelijk al. De linkerhelft van de maan wordt geleidelijk minder fel en uiteindelijk grotendeels verduisterd, met het hoogtepunt rond 07:52 uur. De maansverduistering eindigt om 10:52 uur. In heel het land is de maansverduistering zichtbaar. Tenminste, als het weer een beetje mee zit. Vooralsnog is de weersverwachting gunstig. Hoewel mist of laaghangende bewolking niet wordt uitgesloten, is kans op heldere condities groot.

Is het schadelijk om in de superbloedmaan te kijken?
Nee, hoor. In tegenstelling tot bij een zonsverduistering kan het geen kwaad om zonder zonnebril naar het verschijnsel te kijken. Wel zal de maan vlak voor de verduistering tot liefst 30 procent helderder zijn dan normaal. Dat levert echter geen gevaar op.

Dus de naam 'superbloedmaan' klinkt angstaanjagend maar is slechts een ongevaarlijk fenomeen?
Zo zien wij, nuchtere Nederlanders, dat misschien wel maar er waren bevolkingsgroepen die de superbloedmaan zagen als een onheilspellend teken van boven. Zo geloofden de Chinezen tijdens de Zhou-dynastie (1046-256 v.Chr.) dat een maansverduistering hongersnood en epidemieën aankondigde. De maan zou worden aangevallen door draken of wilde dieren, en de Chinezen luidden klokken om die te verjagen. De Inca's dachten dat de maan bloedrood werd wanneer een jaguar zijn tanden erin zette. Ook moderne onheilsprofeten zien deze eclips als slecht voorteken. Wees dus gewaarschuwd.

Lig jij woensdag 1 januari klaar met je camera om het zeldzame natuurverschijnsel vast te leggen?